Chris Robinson

Chris Robinson werd in Atlanta geboren op 20 december 1966 en zijn broer Rich op 24 mei 1969. De band is ontstaan onder de naam Mr. Crowes Garden in 1985. Ook is de band meerdere keren van bezetting gewisseld, de broers Chris Robinson (zang) en Rich Robinson (gitaar) zijn de enige die continu in de band hebben gezeten. Daarnaast waren in deze tijd ook Jeff Cease (gitaar), Johnny Colt (basgitaar) en Steve Gorman (drums) lid van de band. In 1989 maakte de bandleden, die waren beïnvloed door bands zoals Led Zeppelin, The Rolling Stones, The Faces, The Band, Little Feat, Creedence Clearwater Revival en de Southern rock, een democassette die er voor zorgde dat ze gecontracteerd werden door het platenlabel American Recordings.

In 1990 brachten The Crowes hun debuut uit onder de naam $hake Your Money Maker. Het album, dat werd gedragen door de nummers “Hard to Handle” (een Otis Redding-cover), “She Talks to Angels”, “Jealous Again”, “Twice As Hard”, “Sister Luck” en “Seeing Things”, werd een groot succes en verkocht meer dan vijf miljoen exemplaren en kreeg in 1995 vijf keer platinum. De singles “Hard to Handle” en “She Talks to Angels” werden allebei een hit in de Verenigde Staten en omdat de muziek op het kruispunt lag van meerdere muziekstijlen werden The Black Crowes een zeer bekende band, ook buiten de Verenigde Staten. Ze stonden vooral rond deze tijd ook bekend als een band die openlijk de legalisatie van marihuana verkondigde.

Nadat de gitarist Jeff Cease was vervangen door Marc Ford en toetsenist Eddy Harsch was aangetrokken, brachten The Black Crowes in 1992 hun tweede album uit onder de naam The Southern Harmony and Musical Companion. Het album kent overduidelijke soulinvloeden, wat vooral te merken valt aan de achtergrondkoren en de piano- en orgelgeluiden van Harsch. Ook dit album wordt goed ontvangen, mede door de nummers “Remedy”, “Thorn In My Pride”, “Sting Me”, “Sometimes Salvation” en “Hotel Illness”. De singles “Remedy” en “Hotel Illness” worden ook in Nederland een top 40-hit. In 1995 kreeg het album in de V.S. dubbelplatinum, wat inhield dat er daar meer dan twee miljoen exemplaren van verkocht waren.

In 1994 bracht de nu zeskoppige band het album Amorica uit, nadat het jaar daarvoor het album Tall was geannuleerd. Ondanks dat Amorica geen hitsingle had opgeleverd kreeg het album toch goud, wat inhield dat er in de V.S. meer dan 500.000 exemplaren ware verkocht. De hoes van het album was controversieel omdat het een foto toont van een vrouw met alleen een bikinibroekje van de Amerikaanse vlag aan, waaronder schaamhaar tevoorschijn komt.

Het album Three Snakes & One Charm kwam in 1996 uit. Een nieuw album werd begin 1997 opgenomen, maar werd nadat die zomer gitarist Marc Ford was ontslagen en bassist Johnny Colt ontslag had genomen, geannuleerd. Het materiaal van het album was later alsnog via het bootlegcircuit te verkrijgen en veel nummers van het album werden later door de band live gespeeld. In 2006 werd het alsnog uitgebracht samen met het materiaal van Tall onder de titel The Lost Crowes.

Bassist Sven Pipien werd in 1998 aan de band toegevoegd en de weer vijfkoppige band kwam gaf jaar daarop het album By Your Side uit, wat door het label Columbia Records werd uitgebracht. Het album was bedoeld als een terugkeer naar hun eerdere, jongere geluid en breekt duidelijk met de lijn die was ingezet met Amorica en Three Snakes & One Charm. Het album werd echter door de critici en door sommige fans als glansloos aangemerkt. Gitarist Audley Freed werd net voor de opnames van By Your Side aan de band toegevoegd, maar deed nog niet mee aan de opnamesessies.

In 2000 gingen The Crowes op tournee en namen ze een livealbum op met Led Zeppelin gitarist Jimmy Page. In datzelfde jaar trouwde Chris Robinson met de actrice Kate Hudson, de dochter van Goldie Hawn.

Hun zesde studioalbum, Lions kwam in 2001 uit, maar deze keer onder het label V2 Records, omdat By Your Side zo slecht had verkocht dat Columbia Records de band had laten vallen. Vanaf Lions kwamen de singles “Lickin” en “Soul Singing”.

Het livealbum Live, samengesteld uit twee uitverkochte concerten in Boston kwam in 2002 uit. Rond hetzelfde moment kondigde de band aan voor onbepaalde tijd een pauze te willen nemen.

Chris Robinson bracht hierna twee albums uit met de band “New Earth Mud”; New Earth Mud in 2002 en This Magnificent Distance in 2004. Rich Robinson formeerde voor korte periode de band Hookah Brown en bracht in 2004 zijn soloalbum, Paper uit.

In het begin van 2005 werden er vijf concerten geboekt onder de schuilnaam Mr. Crowes Garden (hun eerste naam), wat het einde inluidde van de pauze voor onbepaalde tijd die in 2002 was aangekondigd. De band bestond naast de broers Robinson uit Eddie Harsch, Marc Ford, Sven Pipien en de nieuwe drummer Bill Dobrow. Er volgden daarna meerdere shows onder hun echte naam en Bill Dobrow werd ondertussen vervangen door hun eerste drummer Steve Gorman. In maart 2006 werd de live dvd en het live album Freak n’ Roll… Into The Fog uitgebracht. Daarna, in april gingen de gebroeders Robinson samen op een intieme akoestische tournee onder de titel; “Brothers Of A Feather: An Acoustic Evening With Chris & Rich Robinson of The Black Crowes”. Respectievelijk eind augustus en begin september van dat jaar vertrokken echter alweer de bandleden Marc Ford en Eddie Harsch. Ze werden vervangen door Paul Stacey op gitaar en Rob Clores op keyboards.

Op 4 maart 2008 wordt Warpaint uitgebracht, het eerste album opgenomen met 2 nieuwe bandleden, te weten Luther Dickinson als tweede gitarist en Adam MacDougal op keyboards. Dit album wordt voorafgegaan door de single “Goodbye Daughters of the Revolution”. In 2009 verschijnt het dubbel album Before the Frost…Until the Freeze. Dit labum is live met publiek opgenomen in de thuisstudio van The Band drummer Levon Helm. Deze opnames en de repetities worden ook op beeld vastgelegd en verschijnen als de DVD Cabin Fever. Het geluid van de band is in deze laatste incarnatie duidelijk weer veranderd. Steeds vaker wordt terug gegrepen naar hun akoestische folk en country -roots maar ook nieuwe invloeden dienen zich aan zoals disco in het nummer “I Ain’t Hidin’” en Indiase muziek in “Aimless Peacock” .

Begin 2010 maakt de band bekend dat zij na één laatste tour, de Say Goodbye to the Good Guys Tour, voor onbepaalde tijd met hiatus gaat om meer tijd met familie en kinderen door te brengen en solo projecten te ondernemen. Ter afscheid neemt de band Croweology een dubbel cd met akoestische versies van hun favoriete nummers op. December 2010 werden de laatste optredens in de VS gedaan. In juli 2011 wordt de tour afgesloten met acht optredens in Europa, waarvan drie in Nederland en een in België; een op Zwarte Cross, een op het Blues Peer festival en ter afsluiting twee in poptempel Paradiso!

Solo
Parallel aan zijn werk met de Black Crowes, Chris Robinson die sinds 2002 zijn eigen solo-carrière, die begon met het nummer The Red Road, gepubliceerd als onderdeel van de soundtrack van de film The Banger Sisters. Het eerste album van Robinson, de Nieuwe Aarde modder, werd uitgebracht in oktober van dat jaar, het krijgen van zeer goede recensies. Het album, geschreven en geproduceerd door Robinson met Paul Stacey, zag de deelname van twee voormalige Black Crowes, Marc Ford en Eddie Harsch. De groep die door Robinson voor de gelegenheid, genaamd “De Nieuwe Aarde modder”, zoals het album, begon een promotie tour, begeleidende artiesten als Elvis Costello, Gov’t Mule en The String Cheese Incident. Onmiddellijk na de tour Robinson begon te werken aan zijn tweede solo-album, dit prachtige Afstand, gepubliceerd in juni 2004, die een nog groter succes dan de eerste was. In hetzelfde jaar, echter Robinson hield de samenwerking met Paul Stacey en de rest van de groep, de aankondiging van de ontbinding van de opleiding die hem in een bericht op haar website had begeleid. In dezelfde boodschap presenteerde Robinson de nieuwe opleiding die de tocht zou vergezellen naar het album te bevorderen, en die oa in Audley Freed en George Reiff.

In 2012 publiceerde hij Big Moon Ritueel met Chris Robinson Brotherhood project met deelname van Neal Casal op gitaar, George Sluppick op drums, Mark Dutton op bas en Adam MacDougal op keyboards. Een paar maanden later kwam hij terug met een nieuw album met de Broederschap, magische deur.

Discografie

 • Black Crowes
  • 1990 $hake Your Moneymaker
  • 1992 The Southern Harmony and Musical Companion
  • 1994 Amorica
  • 1996 Three Snakes & One Charm
  • 1999 By Your Side
  • 2001 Lions
  • 2008 Warpaint
  • 2009 Before the frost
 • Chris Robinson Brotherhood
  • 2012 – Big Moon Ritueel
  • 2012 – The Magic Door
  • 2014 – Phosphorescent Harvest
  • 2016 – Any Way You Love, We Know How You Feel
  • 2016 – If You Lived Here, You Would Be Home by Now
  • 2017 – Barefoot in the Head